dinsdag 9 oktober 2018

Balans is Alles; Rat in my Kitchen


"de beste manier om chaos te veroorzaken is alles te regelen"

Ze zeggen wel eens dat alles valt of staat met de juiste planning. Soms zit die weekstructuur er zo ingebakken dat je er zelfs niet meer over nadenkt. Uitheemse activiteiten gaan moeiteloos over in acties binnen je eigen huishouden. En elke dag van de week heeft zijn eigen ritme, structuur en geplande activiteiten. Natuurlijk. Er schuift wel eens wat, door een ongeplande afspraak bij de tandarts, onverwachtse visite, een vakantie ,een of ander  griepvirusje dat rondwaart in je gezin. Maar, no matter what, alles in je leven komt vanzelf weer op zijn pootjes terecht en wordt in een van de volgende dagen of weken wel weer ingehaald.

Organizing en time management lijken aan jou niet besteed. Of eigenlijk, je voert ze al uit in de praktijk!

Tot het moment dat je leven opeens een wending neemt waar je niks meer mee kan. Je denkt dat het maar voor even is en je de boel later wel weer terug op de rails krijgt. Je probeert vast te houden aan de structuur en het schema dat er altijd was. "als ik straks weer beter ben, dan plan ik gewoon een paar inhaaldagen en voilà alles loopt weer als een trein". En je dagelijks leventje vervolgt zijn kabbelend bestaan. Toch?

Maar als dagen weken worden,


  • je niet weet hoeveel pijn je hebt als je opstaat,
  • acties meer tijd en hulp vragen dan je dacht
  • je dag korter is dan voorheen, ook al ben je nu de hele dag thuis   en
  • je To do- lijstje alleen maar langer lijkt te worden
  • dan lijkt geen enkel organizing schema meer haalbaar.


En opeens is Chaos geboren!


Je hebt altijd, juist omdat je meer honden in huis hebt, ervoor gezorgd dat onverwachtse visite zich "verwondert over de netheid van je huis". En je wilt gewoon dat dit onveranderd blijft, dus blijf je je best doen om in elk geval het woongedeelte keurig bij te houden. Alleen kost je dat nu veel meer moeite en tijd. En op andere plaatsen in je huis begint de rommel zich op te stapelen....

Terwijl je dagelijks schema in duigen is gevallen, hoe vaak je het ook hebt geprobeerd aan te passen, loop je met je handicap vooral op tegen teveel obstakels.

Die kastindeling bijvoorbeeld, waarvan je voorheen altijd dacht dat deze praktisch was, blijkt nu opeens helemaal niet meer zo handig. Te hoog, te veel op een gestapeld, te zwaar om te verplaatsen, soms zelfs gevaarlijk nu.

Klom je eerder wel even op een trapje ( of op het aanrecht ;) ) om iets te pakken of schoon te maken, nu blijkt het een stuk moeilijker als je je ene goede hand nodig hebt om én jezelf vast te houden ( om te voorkomen dat je valt) én daarmee ook het item te tillen of te verplaatsen...

Ook vloerbedekking blijkt ineens een stuk lastiger om te stofzuigen met maar 1 hand, zeker op die altijd al moeilijke plekjes.

Weet je eigenlijk hoe vaak je iets in je huishouden moet tillen met twee handen?

Nee hè?

Je staat er eigenlijk niet bij stil, doet het onopgemerkt.

Die stapel borden de kast in, een stoel verzetten, de wasmand naar de machine, boodschappen, een vaas met bloemen op tafel zetten, twee mokken dragen, boeken terug de kast in, ( enzovoort, vul maar aan...).

En ineens is het gewoonweg onmogelijk geworden om je vast te houden aan je dagelijkse structuur, schema, rituelen zoals ze waren voor je handicap.  Je moet rekening leren houden met je beperkingen en met de mogelijkheden om hulp van anderen in te zetten. Je krijgt alleen de tijd niet om die aanpassingen geleidelijk in te voeren zoals in de tijd dat je kinderen opgroeiden.

Want ondertussen draait het leven door en blijven de ( huishoudelijke) activiteiten zich op stapelen.

Dus je moet keuzes gaan maken....



  • Als een dag of weekschema niet werkt, wat zou dan wel handig zijn?
  • Wat vind je het belangrijkste dat je gedaan wilt krijgen?
  • Wat kan je zelf doen? ( en zonder dat je je "goede" hand overbelast)
  • Waar heb je hulp bij nodig? Van wie en wat precies?
  • Kun je je omgeving aanpassen ( laten) zodat het voor jou gemakkelijker word zelfredzamer te zijn?
  • Bestaan er überhaupt hulpmiddelen voor je problemen?


En vooral ; Waar en hoe vind je wat je nodig hebt?
 Rat in my kitchen ©Elizabeth van Mulken-Keur 2018  
  www.balansisalles.at-thebeardie-inn.com
balansisalles.blogspot.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten