dinsdag 23 maart 2021

Lentekolder anno 2021

Of ik eventjes een vitrinekast kan leeg maken zodat deze van de muur af kan. 

Wel met de opmerking erbij dat de kast ook niet terugkeert…

Reden; we gaan de muur die onze achterkamer scheidt van de buren isoleren.

Tijdens de afgelopen wintermaanden was ons duidelijk geworden dat die muur wel het toppunt van oncomfortabelheid is. De wind kan rondwaren onder de overkapping aan de andere zijde van de muur en zorgt zo voor trek en tocht als je voor de tv bankhangt.

Na research online maakte we een planning om de muur dan maar intern te isoleren daarbij rekening houdend met een beperkt ruimteverlies, milieu en ons budget.

Ook moet het geheel wel een beetje gezellige warmte gaan uitstralen.

Dus het idee bestaat uit isolatieplaten met een goede rd-waarde, balkjes en als dekplaat underlayment…(die we of niet of wel met “ iets “ gaan afstylen).

Maar oeps...goede isolatie blijkt best duur te zijn.

Op internet zagen we dat PIR platen een goede keuze zouden zijn. Glaswol zou ook kunnen, maar dan was een grotere dikte nodig om een zelfde RD/RC waarde van rondom 4 te verkrijgen. En dit persoon hier is allergisch voor glaswol, dus liever niet!

Al surfend kwamen per toeval op Marktplaats PIR platen tegen van 8 cm dik , welke qua afmetingen de muurhoogte geheel zouden beslaan. Over bij iemand anders zijn verbouwing. En ja wel, we konden ze, ook nog, voor een “ prikkie" ( gunstig voor ons budget) en in de buurt, konden ophalen met de geleende kar van schoonpa. ( dankjewel)

Twee milieu- vliegen in een klap dus…re-use van materiaal én energiebesparing in de toekomst!

Genoeg en vooral rechte balken in de goede maat vinden op marktplaats zou idioterie zijn. Dus die bestelden we vervolgens, samen met het benodigde ijzerwaar, bij de bouwmarkt met het huidige click and collect systeem, vanwege de coronamaatregelen. En zo werd de zondag al begin gemaakt met het isoleren van de muur.

 En het verschil was al meteen s avonds merkbaar.

Maar goed!

Toen moest dus die kast leeg. In die kast staat een bijzonder bootje.

Dit bootje is op schaal handgemaakt door mijn opa. En die moet wel een veilig plaatsje krijgen.

 In de salon tafel, welke een glasplaat heeft boven de bovenste lade, krijgen de andere kleinere spulletjes uit de vitrine kast een nieuw plekje.

 Maar waar gaat het bootje nu naartoe?

Het idee ontspringt om een deel uit een vitrinekast van de keukenbar te halen en daar het bootje een plaatsje te geven.

 En zo gezegd zo gedaan! Meteen de mogelijkheid om het serviesgoed eens lekker uit te mesten. Weg borden met afgekapte stukjes, glazen met afgesleten opdruk...

In de schuur snel een doos gepakt, want met twee volwassen kinderen, die toch ooit eens op zichzelf zullen gaan, kan wat nog leuk is, in de kelder bewaard voor die nieuwe start elders. 

En de rest gaat naar de kringloop of naar de juiste afvalbak. 

Het voelt wel lekker om eens alles uit te mesten. Ik vind zelfs de items terug die ik laatst nodig had. Nu ik toch bezig ben met reorganiseren, zet ik ze maar meteen in de kast met gelijkwaardige items...wel zo handig als ik ze eerdaags weer nodig heb. En bijkomend voordeel van alles is dat de kasten ook meteen weer schoongemaakt zijn.

Misschien is het gewoon de lente in de kop... Misschien is het ook wel een beetje midlife…. 

Trots kijk ik naar het resultaat van mijn alternatieve vitrinekast met daarin het dierbare bootje van mijn opa. En vanavond eten we lekker van een “ nieuw" stel borden. 


En van de week…dan kan manlief verder met het isoleren van de muur.

Ps; in het kader van verandering heb ik meteen ook maar het verzoek ingediend om een boekenkast maken, die precies past tussen de geïsoleerde muur en het achterraam.

 Gezellig!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten